• Mustármag
  • Mustármag
  • Mustármag
 
 
„Mi lesz ebből a gyermekből?” kézi füzet

Alig van már olyan közeg, ahol - ha néhány perc erejéig is – ne esne szó a nevelésről. Ki megbotránkozva, ki tanácstalanul, ki félve, ki határozottsággal veszi elő a mai nevelés konkrét, életbevágó példáit. A minap egy tizenkettedik osztályos tanuló mondta felháborodva, hogy „Amikor mi kilencedikesek voltunk, azért nem voltunk ilyen neveletlenek!” És folytathatnám szinte a minden korosztályból való felszólalásokkal.

Hogyan lehet jól nevelni? Vannak-e receptek? Nem tudom. Csak azt tudom, hogy vannak már jól kitaposott utak, és hogy a jó alapokat nem kell újra bizonyítani, csak ráépíteni kell. Ha a házam alapfelületét akarom kiszámolni, nem kell azzal kezdjem, hogy bebizonyítom, a szorzótábla igaz.

Az alapokhoz nyúl vissza a „Mi lesz ebből a gyermekből?” kézi füzet, amit a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával jelentettünk meg .

A nevelői és közösségépítői kézi füzet az egyszerűség nyelvén szólal meg. Nincs tudományos szakdolgozat jellege, de fellelhetők benne a pedagógiai tudomány alapfogalmai. Keresztény szempontokat tart szem előtt. Reflektál a múltra és jelenre, hiszen ez adja meg a jövőben a választ a címben megfogalmazott kérdésre.

Ezúton is köszönjük az Alapítványnak, hogy hozzájárultak a füzet kiadásához , amely reményünk szerint jó alapra találás lesz azok számára, akik a nevelésben eligazodási támpontokat keresnek.

A kézi füzet nemsokára honlapunkon is olvasható, letölthető lesz, valamint 2019. február közepétől feldolgozásra kerül a Mária Rádió ifjúsági műsorában.

Gábor Hajnalka